Thursday, October 1, 2015

Piranskemu ex-temporu se je zgodil slikarski čudež

Piranskemu ex-temporu se je zgodil slikarski čudež
Podobnost slik Slovenke in Američanke je očitna, a žirija je odločila, da je delo Petje Novak avtentično.
sob, 19.09.2015, 09:00
Piran - Na piranskem Ex temporu nagrajena slika Miracolo di mare Petje Novak je nezmotljivo podobna delu ameriške umetnice Erin Ashleyplagiat. Toda predsednik mednarodne žirijeAleksander Bassin je plagiatorstvo zanikal in zatrdil, da je slika avtentično delo študentke kiparstva na akademiji za likovno umetnost Petje Novak.
Petja Novak je na nedavnem, 50. mednarodnem slikarskem Ex-temporu v Piranu prejela častno priznanje za najboljše delo mladega avtorja, starega do 35 let. Anonimneži pa so nas opozorili, da je nagrajeno piransko delo neverjetno podobno originalu ameriške umetnice Erin Ashley s Floride, oziroma da gre za plagiat.
»Če komisija ne bo reagirala, se bojimo, da bo Ex-tempore počasi izgubljal na kredibilnosti. Ni namreč pošteno do drugih avtorjev, ki so na platno prenesli svoje lastne ideje in ne le kopirali zamisli drugih. Mladi »avtorici« pa bo ta uspeh dal krila za bodoče copy-paste, če bo živela v prepričanju, da nihče ni opazil njenega plagiatorstva,« pišejo anonimni avtorji pisma.
Za komentar smo povprašali Petjo Novak, ki je dejala, da je bila ob teh očitkih povsem šokirana.

No comments: