Wednesday, October 21, 2015

Namenjeno predsedniku žirije piranskega ex-tempora 2015 Aleksander Bassin.
VAŠI ODGOVORI/MNENJA, SO SAMO IZKAZOVANJE NESTROKOVNOSTI.
Na Piranskemu ex-temporu se je zgodil slikarski čudež,RES ČUDEŽ, KAKO SI KUSTOSI Z LEPIMI BESEDAMI ČISTIJO NESTROKOVNOST.ČUDEŽ SE BI RES ZGODIL ČE BI KDO ODGOVARJAL ZA RESNICO
Piranskemu ex-temporu se je zgodil slikarski čudež
Piran - Na piranskem Ex temporu nagrajena slika Miracolo di mare Petje Novak je nezmotljivo podobna delu ameriške umetnice Erin Ashley plagiat. Toda predsednik mednarodne žirije Aleksander Bassin je plagiatorstvo zanikal in zatrdil, da je slika avtentično delo študentke kiparstva na akademiji za likovno umetnost Petje Novak.
Petja Novak je na nedavnem, 50. mednarodnem slikarskem Ex-temporu v Piranu prejela častno priznanje za najboljše delo mladega avtorja, starega do 35 let. Anonimneži pa so nas opozorili, da je nagrajeno piransko delo neverjetno podobno originalu ameriške umetnice Erin Ashley s Floride, oziroma da gre za plagiat.
»Če komisija ne bo reagirala, se bojimo, da bo Ex-tempore počasi izgubljal na kredibilnosti. Ni namreč pošteno do drugih avtorjev, ki so na platno prenesli svoje lastne ideje in ne le kopirali zamisli drugih. Mladi »avtorici« pa bo ta uspeh dal krila za bodoče copy-paste, če bo živela v prepričanju, da nihče ni opazil njenega plagiatorstva,« pišejo anonimni avtorji pisma.
Presenečena umetnica
Za komentar smo povprašali Petjo Novak, ki je dejala, da je bila ob teh očitkih povsem šokirana. Zatrdila nam je, da dela Erin Ashley ni nikoli niti od daleč videla, ali si ga kakor koli zapomnila, kaj šele, da bi ga uporabila za predlogo svojega ustvarjanja. Po njenih besedah je ta neverjetna, pravzaprav čudežna, podobnost dveh del (in delo ljubljanske študentke je nastalo več let po delu ameriške umetnice) eno samo naključje.
Petja Novak je povedala, da je svoje delo snovala več mesecev, da je zadnje mesece veliko študirala teorijo o zlatem rezu, ker je imela nedavno izpit na akademiji, da ima celo vrsto skic, ki najbolje dokazujejo postopno nastajanje in dozorevanje njenega umetniškega dela in da je svoje delo zasnovala na stari piranski zgodbi o pri solinah nasedlem kitu, ki so ga stari Pirančani imenovali Miracolo di mare (Morski čudež), kar je uporabila za naslov svoje slike.
Ne plagiat, le citat
Predsednik žirije piranskega ex-tempora Aleksander Bassin nam je povedal, da se je temeljito pogovoril s študentko in na podlagi njenih skic lahko ugotovil, kako je snovala delo. »Slika Petje Novak je njeno avtentično delo, kar je žirija lahko ugotovila potem, ko je preverila avtoričino bogato likovno gradivo, izraženo v osnutkih, ki jih je pripravljala ves čas, dokler ni prišla do končne izvedbe, ki po izraziti figuralni motoviki (zlasti plavajočega kita, morske favne in flore) temelji na izročilu o nasedlem kitu v 16. stoletju pri Sečoveljskih solinah. Podnaslovitev Miracolo di mare je verbalni povzetek iz te legende.«
Glede očitkov o podobnosti, izvirnosti in kriterijih izbora pa je Bassin odgovoril: »Po postmoderni in v postmedijski umetniški paradigmi je govorjenje o plagiatu nesmiselno. Umetniki imajo svobodo preinterpretiranja, citiranja apropriiranja... po principu prehajanja med mediji in svobodnega povzemanja v univerzumu podob. Citat je nekaj popolnoma sprejemljivega. Celo če naredi nekdo popolnoma identično podobo, ne moremo natančno vedeti, za kakšno vrsto provokacije gre.«
Že lani težave s podobnostjo
V Obalnih galerijah Piran so že lani prejeli proteste na račun razstavljene (ne pa nagrajene) slike Mateja Čepina, ki je z oljnatimi barvami nadvse veristično »preinterpretiral« (ne da bi to kakor koli poudaril ali na to opozoril) eno od fotografij svetovno znanega fotografa Andresa Serrana (Infectious Pneumonio). Tudi takrat je žirija ugotovila, da je takšno slikanje povsem sprejemljiva oblika ustvarjanja, zaradi katerega so delo tudi razstavili med drugimi uspelimi likovnimi iskanji in poskusi in ga od tam niso umaknili.

No comments: