Thursday, October 1, 2015

4
http://www.delo.si/…/ex-tempore-razgaljeni-novi-mojstri.html
Piran – Building 4 je naslov slike, za katero je 54-letni Nicola Tomasi iz Gorice prejel grand prix letošnjega 49. mednarodnega slikarskega praznika ex-tempore v Piranu. Nagrado sta mu danes zvečer na Tartinijevem trgu podelila predsednik mednarodne žirije Eugen Borkovsky iz Hrvaške in Lilijana Stepančič, ravnateljica Obalnih galerij Piran, ki so uspešno izpeljale še vedno najbolj množično tovrstno prireditev v Evropi.
Na ex-tempore se je prijavilo 248 umetnikov iz 11 držav, ki pa so oddali le 219 del, kar je občutno manj kot v časih najbolj množičnih prireditev pred nekaj leti, ko se je prijavilo po 350 in več avtorjev. Kriza verjetno vpliva tudi na ustvarjanje oziroma na ambicije ustvarjalcev. Približno tretjina avtorjev je akademsko šolanih, toda akademska izobrazba ni vedno pogoj za uspeh. Letos so podelili 22 nagrad za slike in tri nagrade za izdelke iz keramike, skupaj je bilo podeljenih za več kot 20.000 evrov nagrad. Prvič sta se za podelitev velike odkupne nagrade (poleg piranske občine) odločili tudi Občina Koper in Komunala Koper, kar je zasluga svetovalca koprskega župana (G. G. Mišiča). V Mestni galeriji Piran so razstavili 93 izbranih in seveda vseh 22 nagrajenih del, v prostorih in vrtovih nekdanjega piranskega vrtca (ki je zdaj last piranske župnije) pa so predstavili preostalih nekaj več kot sto del, ki se niso uvrstila v ožji izbor.
Nicola Tomasi je stari znanec žirije piranskega ex-tempora, saj je že prejemal nagrade. Letošnje nagrajeno delo Building pa mu je prineslo 2000 evrov nagrade. Kolažirana slika upodablja sodobno arhitekturno okolje. »S svojim abstraktnim delom poskuša avtor posredovati zorni kot sodobnega človeka in omejitve, ki mu jih takšno življenje postavlja,« je zapisano v obrazložitvi žirije za podeljeni grand prix.
Nagrado za najboljše delo mladega avtorja (do 35 let) je žirija podelila Nini Koželj (likovni pedagoginji) iz Strahovice za delo Dama. »Z risbo krokija poskuša avtorica problematizirati osebno stisko. Avtorica uporablja preprost in spontan likovni jezik, ki spominja na otroški rokopis. In ravno v tej neposrednosti je prepričljiva s svojo stvaritvijo,« je ugotovila žirija. Podelile še častna priznanja osmim udeležencem, ta so prejeli: Igor Lekšič, Jure Zrimšek, Burhan Hadžialjević, Matjaž Borovničar, Silvana Konjevoda, Peter Ciuha, Matej Pečenik, Metka Pepelnak in Branka Pirca.
Hkrati so v Galeriji Hermana Pečariča razstavili 33 od 55 del 15. mednarodnega ex-tempora keramike, kjer je najvišjo nagrado Obalnih galerij žirija podelila Mladenu Ivančiću iz Opatije
NAGRADE XLIX. mednarodni slikarski ex-tempore
Mednarodna strokovna žirija v sestavi:
- Eugen Borkovsky (Hrvaška / Croazia / Croatia)
- Lorena Matic (Italija / Italia / Italy)
- Nives Marvin (Slovenija / Slovenia / Slovenia)
- Majda Božeglav Japelj (tajnica /segretaria / secretary)
Žirija je izvolila predsednika žirije Eugena Borkovski in potrdilo tajnico žirije Majdo Božeglav Japelj.
Na mednarodni slikarski ex-tempore se je prijavilo 245 udeležencev. Oddanih je bilo 219 likovnih del. Razstava je postavljena v prostorih Mestne galerije Piran. Razstavljenih je 93 del.
NAGRADA NA PAPIRJU
1. Odkupno nagrado za delo na papirju, ki jo podeljuje zasebni zbiratelj iz Portoroža prejme Branka Pirc.
2. Veliko nagrado za delo na papirju, ki jo podeljuje zavarovalna družba Adriatic Slovenica Koper, ki jo bo podelil Borut Širca in jo prejme Pavle Ščurk.
POSEBNE NAGRADE
1. Galerija Fonticus Grožnjan razpisuje nagrado, ki jo je izbrala mednarodna strokovna žirija in je v obliki razstave v galeriji Fonticus, podelil jo bo Eugen Borkovski, prejme pa jo Jure Zrimšek.
2. Nagrado podjetja Top line Portorož, ki je v obliki izleta, prejme Vanja Repič, podelil jo bo Žiga Uhelj.
3. Mamieri in trgovine Art Ljubljana razpisujejo nagrado v obliki slikarskega materiala, prejme Cirilo Murer.
HOTELSKE IN PENZIONSKE NAGRADE
1. Nagrado hotelsko-turističnega podjetja Belvedere iz Izole, ki jo je izbrala mednarodna strokovna žirija,prejme Ivan Stojan Rutar.
2. Nagrado Hotela Tartini Piran, ki jo bo podelila ga. Andreja Frelih prejme Mirjana Matić.
3. Nagrado podjetja Piranesi iz Pirana bo podelil g. Drago Papež, prejme pa jo Peter Ciuha.
ODKUPNE NAGRADE
1. Podjetje Marovt iz Stranic podeljuje dva nagradi, prejmeta ju Zlatko Prah in Azad Karim.
2. Nagrado podjetja Casino Riviera prejme Goranka Supin.
VELIKE HOTELSKE NAGRADE
1. Nagrado podjetja Dvor Tacen Ljubljana bo podelil Matjaž Vilfan in jo prejme Benjamin Žnidaršič.
2. Nagrado hotelov Bernardin prejme Simon Kastelic.
3. Nagrado Hotela Piran in hotela Evropa bo izročil gospod Aleksander Pinter, prejme jo Peter Karger.
POSEBNA VELIKA NAGRADA
1. Nagrado razpisujejo trgovine ART in je v obliki slikarskega materiala prejme jo Igor Banfi.
VELIKI ODKUPNE NAGRADE - po izboru strokovne žirije
1. Veliko nagrado Mestne občine Koper bo podelil Gašper Gašpar Mišič, prejme jo Milan Marin.
2. Veliko nagrado Komunale Koper bopodelil Gašpar Gašpar Mišič, prejme pa jo Fulvia Zudič.
3. Veliko nagrado Splošne plovbe Portorož prejme Petar Lazarević.
4. Veliko nagrado Občine Piran bo izročil župan Občine Piran, g. Peter Bossman, prejme pa jo Štefan Brezovnik.
Odkupno nagrado za najboljše delo avtorja starega do 35 let, je izbrala mednarodna strokovna žirija. Nagrada je v obliki samostojne razstave v piranski galeriji Herman Pečarič. Podeljujejo jo Obalne galerije Piran, prejme jo Nina Koželj iz Strahovice.
A
Častna priznanja žirije prejmejo:
Igor Lekšić
Jure Zrimšek
Burhan Hadžialjević
Matjaž Borovničar
Silvana Konjevoda
Peter Ciuha
Matej Pečenik
Metka Pepelnak
Branka Pirc
GRAND PRIX XLIX. mednarodnega slikarskega ex-tempora, je izbrala mednarodna strokovna žirija in ga podeljujejo Obalne galerije Piran. Prejme ga Nicola Tomasi iz Gorice.
C
Obrazložitev:
Veliku nagradu 49. EX TEMPORE Piran dobiva rad autora NICOLA TOMASI iz GORICE sa nazivom Building F4.
Radi se o kolažiranom slikarskom djelu većih dimenzija. Rad asocira začudno arhitektonsko, urbano okruženje. Autor želi postići dojam dramatičnosti pa nudi izrezak, detalj mogućeg kadra. Uz to poseže za zakošenjem i ritmiziranim rasporedom elemenata, izazivajući nadrealni doživljaj.
Rad možemo tumačiti kao artističku interpretaciju glomaznih nečovječnih ljudskih naselja. Ona su u ideji praktična ali se u praksi pokazuju kao nehumana. Jedina individualnost nastanjenih u njima može biti iskazana nivoom spuštanja ili dizanja roleta i otvaranja ili zatvaranja prozorskih otvora. Autor inicira spoznaju da smo prisiljeni na ukutijavanje: kutije u kojima živimo, kutije u kojima se vozimo, kutije u koje gledamo da bi nas na kraju i odnijeli u kutiji.
Grand Prix 49. EX TEMPORE Piran prejme Nicola Tomasi iz Gorice z delom, ki nosi naslov Building F4.
Gre za kolažirano slikarsko delo večjih dimenzij, ki spominja na nenavadno arhitekturno urbano okolje. Avtor želi z izrezom, detajlom, nekega kadra, doseči vtis dramatičnosti. S poševnim in ritmiziranim razporedom elementov izziva nadrealistično doživljanje. Delo si lahko razlagamo kot umetniško interpretacijo velikih, nečloveško zasnovanih, bivalnih naselij, ki so sicer v ideji lahko praktična, a se v življenjskem vsakdanu izkazujejo za nehumana in odtujena. Edina individualna poteza s strani njihovih stanovalcev je spuščanje in dvigovanje žaluzij ali odpiranje in zapiranje okenskih odprtin.
Avtor nam s svojim delom skuša posredovati drugačen zorni kot sodobnega načina življenja in njegovih omejitev: vodi nas do spoznanja, da smo prisiljeni živeti in se premikati v bolj ali manj velikih zabojnikih, v katerih nas na koncu tudi odnesejo.
Il premio Grand Prix della 49esima edizione della Ex Tempore di Pirano, lo vince Nicola Tomasi di Gorizia con l'opera dal titolo Building F4.
E' un'opera pittorica a collage a tecnica mista di grandi dimensioni, che ci riporta ad uno spazio di architettura urbana. L'autore vuole dare un senso drammatico mostrandoci un dettaglio di un fermo immagine; con il rigore delle prospettive diagonali, ci suggerisce un senso surrealistico.
L'interpretazione artistica ci porta ad analizzare la quotidianita' delle abitazioni urbane, mentre la realta' non e' proprio questa. L'unica personalizzazione umana che possono dare gli abitanti di questi "cubi di cemento" e' alzare o abbassare la tapparella, chiudere o aprire le finestre..
L'autore con la sua opera ci da un nuovo punto di vista sulla codizione umana e le sue costrizioni: ci suggerisce il fatto che viviamo "inscatolati", guidiamo "inscatolati" e finiamo la nostra vita "inscatolati".
XLIX. MEDNARODNI SLIKARSKI EX-TEMPORE
Razstavljena dela
Mestna galerija Piran
6. september-5. oktober 2014
NICOLA TOMASI Building F4
ALBINA KRAGELJ Teatro Tartini
ANA BERG ŠKVOR Tempus fugit
ANAMARI HRUP Mokro / poletje
ANDREJA GREGORIČ Ulične skrivnosti
AZAD KARIM Iz cikla Tavanje
BARBARA KASTELEC Mesečev zaliv
BENJAMIN ŽNIDARŠIČ Morje
BRANKA PIRC net.si
BRANKO KOLARIĆ Bez naziva
BRANKO PIZZUL Beznađe
BREDA KONTE Morje
BURHAN HADŽIALJEVIĆ Imperializam = psihopate
ČARLI GRMIČ Fantastični fragmenti
CIRILLO MURER Rientro al porto
CORRADO ALZETTA Pirano 2014 sestava
DAMJAN LAKOŠELJAC Dal mar nel canal in piscine dove nasce il sal
DANILA KRPIČ Ladja strahov
DARIJA CVIKL Ljubljena
DAVID LIČEN Pomladni trio
DUŠAN STERLE Benečanka
EDVARD BIELSKYI Piran
ELIANE CARTIER Souvenir Piran
EMILIJA PODJAVORŠEK Spomini
EVA GORIŠEK Vija vaja ven
EVGEN ČOPI GORIŠEK Mestno življenje
FULVIA ZUDIČ I love / Io amo / Ljubim
GANI LLALLOSHI The nest
GORAN VALENTA Zlatna ptica - posljednje putovanje
GORANKA SUPIN Ljubezen je kot omara s polno predali
HANNES LENGAUER Vestiges of the past or old fish
HELENA LIPEJ Igre sonca in morja
IGOR BANFI Na obali
IGOR LEKŠIĆ Untitled
IRENA GAJSER Potopljeni svet
IVAN STOJAN RUTAR Soline v soncu
JANEZ KLAVŽAR Amor vinci omnia
JANKO KASTELIC Sekvence
JURE ZRIMŠEK Sweet cut summer
KAJA URH Summer babes
KAROL KUHAR Metamorfoze
KLAVDIJA MARUŠIČ Metulji iz Fukušime
KLEMEN ZUPANC Surf soup banner
KRUNISLAV STOJANOVSKI Meandar (hommage a` Knifer
LARA KOBAL The wave of sadness
LIDIJA ŠPILJAK Dilema
LIVIO ZOPPOLATO Simbiosi piranese
LJILJANA VLAČIĆ Ti amo di notte
LJUBO RADOVAC 3D avtostereogram
MARINKA KERSTEIN Brez naslova
MARJAN PREVODNIK Skozi igro do misli Pirana
MARKO BRAJKOVIĆ San
MARKO KRVINA Duhovi časa
MASSIMO DE ANGELINI Saline
MATEJ ČEPIN The storm, 2014
MATEJ PEČENIK Ribič v pokoju
MATJAŽ BOROVNIČAR Terra, acqua, aria, fuoco
METKA PEPELNAK Utrip mediterana
MICHEL DOMINIQUE La ronde des ames
MILAN MARIN Brez naslova
MILAN PLUŽAREV Odsev
MILENA KOFOL Piranske strehe
MILENA ROŠTOHAR Zapisi neke zgodbe
MILOŠ DEKIĆ Soline - a ‘14
MIRJANA MATIĆ Povratak slikarstvu
NATAŠA BEZIĆ Soline
NECA FALK Potapljač Mirko
NEVA PIZZUL Anatomija ljubavi
NIKOLA RAŽOV Luna
NINA KOŽELJ Dama
PAOLO BONIFACIO Continuita`
PARIDE DI STEFANO Underthewater
PAVLE ŠČURK Piranski mandrač
PETAR LAZAREVIĆ Impresije iz Pirana
PETER CIUHA Sanje
PETER KARGER The fairy King is Dreaming of Piran
PRIMOŽ BRECELJ Prepletanje
ROK KLEVA IVANČIĆ Bobi
SABINA ŠINKO Lampeduza, 22. julij 2012
SARA DOMNIK Pasja ljubezen
SAŠA GAJŠEK Dnevnik piranskega škržata
SILVANA KONJEVODA Jutro v Piranu
SIMON KASTELIC selfi_z_obale.jpg
STANE PETROVIČ ČONČ Mrtvi privezi
ŠTEFAN BREZOVNIK Bilo je in še bo
TEA BIČIĆ U pozadini
ULLA ŽIBERT Blu is the warmest color
URŠA ŽAJDELA HROVAT Piranska ulica
VALENTINO VIDOTTI Valico a est
VANJA REPIČ Morje
VOJKO GAŠPERUT Soline 2014
ZDENKA PETEK Noč v solinah
ZLATKO PRAH Amore mio
ZVJEZDANA MARGUŠ PROHASKA Morje
YLENIA ŽIBER Utopljen




No comments: