Saturday, February 11, 2017

MARIJA VASILJEV I MATJAŽ BOROVNIČAR U GALERIJI FONTICUS

Grožnjanska gradska galerija Fonticus nastavlja i u ovoj godini sa svojom redovitom i bogatom izložbenom djelatnošću te je u subotu 4. veljače svojim vjernim posjetiteljima, ljubiteljima vizualne umjetnosti, predstavila dvije samostalne izložbe: “Koračam” Marije Vasiljev i “Konceptualni nokturno” Matjaža Borovničara. Za postav i organizaciju ovog projekta i ovoga puta bio je zadužen kustos galerije Eugen Borkovsky koji je posjetiteljima pružio stručan prikaz izloženih radova uz upoznavanje s autorima od kojih je na otvaranju bio prisutan samo Matjaž Borovničar.
Izložba Marije Vasiljev sastoji se od dva rada na papiru nastala u protekle dvije godine, postavljena jedan nasuprot drugome, te video projekcije istih. Radovi sadrže putopisne i kontemplativne elemente, slučajne misli, panorame, te prijevozna sredstva. Žurba je light motiv koji se provlači kroz ove radove dimenzija dva metra širine i pola metra visine: nedostatak vremena zbog potrebe za pokretom čine da dok se jedan kadar započne, sljedeći je kadar već prošao. U životu većine ljudi stalno se čini da nešto nedostaje, nešto što ih tjera da traže dalje. Ono što imaju iza sebe na jednom dijelu staze koju zovemo život su slike i misli, koje razbacane čine cjelinu. Autorica nam prikazuje što i mi, kao autori svojih života već vidimo, ili pokušavamo ne vidjeti. Ova su dva suprostavljena crteža-slike kao dvije strane medalje, crno-bijelo, dobro-zlo, plus-minus, pobjeda-poraz, život-smrt, ljubav-mržnja.
Marija Vasiljev, rođena 1954. godine u Ohridu (MAK)  potječe iz umjetničke obitelji Vasiljev. Srednju školu i Fakultet povijesti umjetnosti pohađa u Beogradu. U Istru dolazi 1978. godine i aktivno surađuje sa tadašnjim grožnjanskim likovnim krugom. Članica je likovno-grafičke sekcije ULUPUDS-a u Beogradu. Kolektivno je i samostalno izlagala na mnogim izložbama u domovini i inozemstvu. Učestvovala je na nekoliko likovnih kolonija. Aktivna je na području pedagoško-likovnog rada s djecom i mladima. Živi i radi između Beograda i Oprtlja.
Matjaž Borovničar pod nazivom “Konceptualni nokturno” izlaže 26 slika na 30 platna rađenih u tehnici akrila na platnu, a djela su mu uglavnom kvadratna i u serijama. Svaka serija je posvećena jednom elementu, pa se tako zovu: U vodi, U vatri, U tami, i U svjetlosti. Boja je na platno nanesena rukama, tekstura je postignuta razvlačenjem boje kuhinjskom spužvom, te autor pojašnjava da njegove slike nastaju isto kao što se čiste površine. Čišćenje prerasta u kompulzivno-opsesivnu djelatnost, ali se otisci prstiju autora s kvadratnih rastera ne brišu. Među njima se pojavljuju obrisi lica, portreti s grčem i grimasama boli na licima, ostavljajući nas u nedoumici je li nezadovoljstvo, bol ili muka uzrok grimasama, ili samo umor. Još je mnogo površina ostalo za očistiti i oribati. Možda ne samo površine nego i dubine, dubine vlastite duše, poručuje autor. Na nekoliko jednoličnih platna dolazi po jedan portret, te se pitamo jesu li ostala platna ovdje da se propagira jeka? Ostavlja li nam se prostor da padnemo? Ili je to samo stvar kompozicije?
Matjaž Borovničar, rođen je 1974. godine u Kopru. Diplomirao je slikarstvo i povijest umjetnosti na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji 1999. godine. Nakon akademije, studij restauracije zidnih slika i muzeologiju završava 2002. godine na “Universita’ internazionale dell’arte” u Veneciji. Slijedeće godine završava pedagoško-andragošku izobrazbu na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Bavi se edukacijom likovnih umjetnosti u osnovnoj školi Šmarje te u Centru za korekciju sluha i govora u Portorožu. Djeluje i na drugim kreativnim područjima: organizira i vodi kreativne radionice, bavi se keramikom, te video stvaralaštvom. Sudjelovao je na više kolektivnih izložbi u domovini i inozemstvu te priredio nekoliko samostalnih prezentacija. Živi i radi u Piranu u Sloveniji.
Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR


No comments: