Wednesday, September 9, 2015

http://www.slomedia.it/ex-tempore-piran-2015-vsi-zmagovalci

Ex-tempore Piran 2015 VSI ZMAGOVALCI

Grand prix za slikarstvo je prejel Jani Ivan Konec, grand prix za keramiko Dani Žbontar. Med nagrajenci tudi Tržačanka Klavdija Marušič
XVI. mednarodni ex-tempore keramike
Mednarodna žirija v sestavi:
- Geraldine Blais (Italija)
- Iztok Maroh (Slovenija)
- Danijela Pičuljan (Hrvaška)
- Tatjana Sirk (Slovenija- tajnica žirije)
je izvolila predsednico žirije gospo Danijelo Pičuljan.

Izmed 57 predstavljenih del je strokovna žirija za razstavo izbrala 34 del. Razstava je postavljena v Galeriji Herman Pečarič. Mednarodna strokovna žirija je podelila pet razpisanih nagrad in dve častni priznanji.
Častna priznanja prejmejo Stanka Hrastelj in Matjaž Borovničar.
Častno priznanje občinstva letos so podelili drugo leto zapored. Nagrado v obliki panoramskega poleta podarja Aerodrom Portorož, prejme pa ga Dani Žbontar.
Posebno nagrado Podjetja Hobby colorobbia & Trgovin Art prejme Carlesso Ruggiero (Italija).
Veliko odkupno nagrado Javnega podjetja Komunala Koper je podelil gospod Gašpar Gašpar Mišič, prejme jo Žiga Breskvar Tiller (Slovenija).
Odkupno nagrado Občine Piran je podelil župan Občine Piran, gospod Peter Bossman, prejme jo Marija Seman (Srbija).
Nagrado v obliki samostojne razstave v Galeriji Herman Pečarič za najbolj izvirno delo podeljujejo Obalne galerije Piran, prejme pa jo Bianca Piva (Italija).
Tudi GRAND PRIX XVI. mednarodnega ex-tempora keramike Piran 2015 podeljujejo OBALNE GALERIJE PIRAN, prejme ga Dani Žbontar iz Slovenije.
Obrazložitev:
XVI. mednarodni EX-tempore keramike Piran je tokrat prepričal z raznolikostjo in izvirnostjo pristopov v umetniškem mediju keramike. Izbrana in razstavljena dela tako v svoji zanimivosti in subjektivnosti umetniškega pristopa zadovoljujejo osnovne in zahtevnejše kriterije kot so keramična tehnološka, likovna, oblikovna in sporočilna kvaliteta. Z izpolnjevanjem in doseganjem te kvalitete se mednarodni EX-tempore keramike Piran uvršča med pomembnejše mednarodne dogodke na področju umetniške keramike.
Delo z naslovom »Zavrženo«, slovenske avtorice Dani Žbontar je letošnji prejemnik velike nagrade- grand-prix. Keramično delo »Zavrženo« prepričuje iz dveh razlogov. S svojo vizualno močno, estetsko dovršenostjo, ki skorajda temelji na principu 4 dimenzionalne vektorske grafike, nadgradi z zahtevno izvedbo iz šamotiranega porcelana. Po drugi strani pa intriganten naslov »Zavrženo« asociira na zmečkano gmoto papirja, ki v svoji uničenosti še vedno ohranja lepoto oblike. In ravno kombinacija dovršene, tehnološke in izvedbene kvalitete ter sporočilnosti, ki odpira najrazličnejše asociacije, nedvomno prepriča in avtorico postavlja v sam vrh keramične umetnosti v slovenskem in mednarodnem prostoru.
L. mednarodni slikarski ex-tempore
Mednarodna strokovna žirija v sestavi:
- Aleksander Bassin (Slovenija)
- Eugen Borkovsky (Hrvaška)
- Massimo Premuda (Italija)
- Breda Škrjanec (Slovenija)
- Majda Božeglav Japelj (Slovenija - tajnica žirije)
Žirija je izvolila predsednika žirije Aleksandra Bassina in imenovala tajnico žirije gospo Majdo Božeglav Japelj.
Na mednarodni slikarski ex-tempore se je prijavilo 299 udeležencev. Oddanih je bilo 255 likovnih del. Razstava je postavljena v prostorih Mestne galerije Piran in Razstavišča Monfort. Razstavljenih je 255 del.
Častno priznanje občinstva, tudi za slikarstvo v obliki panoramskega poleta, podarja Aerodrom Portorož, prejme pa ga Zdenka Vinšek.
NAGRADE NA PAPIRJU
1. Odkupni nagradi za delo na papirju, ki ju podeljujeta zasebna zbiratelja prejmeta Branka Pirc in Klavdija Marušič.
3. Odkupno nagrado za delo na papirju, ki jo podeljuje Podjetje Novka iz Izole je podelila gospa Novka Jenko, prejme jo Zvjezdana Marguš Prohaska.

POSEBNE NAGRADE
1. Mamieri in trgovine Art Ljubljana razpisujejo nagrado v obliki slikarskega materiala, podelila jo bo Sandra Lubej, prejme pa jo Milena Roštohar.
2. Nagrado Turistične Agencije Maona iz Pirana TA bo podelila gospa Polona Senčar, prejme pa jo Margot Sippl.
Še dodatna informacija: Turistična Agencija Maona poklanja vsakemu udeležencu Ex-tempora Piran 2015 bon v vrednosti 20€, ki ga lahko unovči na strokovnem potovanju v Toskano (Firenze, San Gimignano, Siena), ki bo od 13. do 15. novembra 2015.
3. Galerija Fonticus Grožnjan razpisuje nagrado, ki jo je izbrala mednarodna strokovna žirija in je v obliki razstave v galeriji Fonticus, podelil jo bo gospod Eugen Borkovsky, prejme pa jo Vasko Vidmar.
HOTELSKE IN PENZIONSKE NAGRADE
1. Nagrado turističnega podjetja Adria Ankaran prejme Marta Frei.
2. Nagrado Apartmajev vila Piranesi je podelil gospod Drago Papež, prejme pa jo David Ličen.
3. Nagrado hotelsko-turističnega podjetja Belvedere iz Izole, ki jo je izbrala mednarodna strokovna žirija, prejme Nicola Tomasi.
4. Nagrado Hotela Tartini Piran je podelila gospa Andreja Frelih, prejme pa jo Jože Kotar.
ODKUPNE NAGRADE
1. Nagrado Odvetniške družbe Monika Mavsar je podelila gospa Monika Mavsar, prejme jo Barbara Kastelic.
2. Nagrado podjetja Splošna Plovba Portorož je izbrala strokovna žirija, podelila jo je gospa Sabina Hodžič, prejme jo Janko Kastelic.
3. Nagrado Toplica Centra za zdravljenje živali, Milan Matko DMV iz Topolšice je izbrala mednarodna strokovna žirija, prejeme pa jo Slavko Krunić.
4. Nagrado Valhosta Humar iz Pirana je podelila gospa Tea Humar prejeme jo Tea Paškov Vukojević.
VELIKI HOTELSKI NAGRADI
1. Nagrado hotelov Bernardin, ki jo je izbrala mednarodna strokovna žirija prejme Mirjana Matić.
2. Hotel Piran in hotel Evropa, podeljujta nagrado po izboru mednarodne strokovne žirije, izročila jo je gospa Dagmar Pečovnik, prejme jo Veljko Toman.
POSEBNA VELIKA NAGRADA
1. Nagrado, ki jo je izbrala mednarodna strokovna žirija, razpisuje Podjetje Canson & trgovine ART in je v obliki slikarskega materiala, podelila jo je gospa Barbara Hočevar, prejme pa jo Saša Gajšek.
VELIKE ODKUPNE NAGRADE - po izboru strokovne žirije
1. Veliko nagrado Podjetja Porsche Koper prejme Šefik Bolić.
2. Veliko nagrado Javnega podjetja Okolje je izročil gospod Alen Radojkovič, prejme pa jo Vojko Gašperut.
3. Veliko nagrado podeljuje Odvetnik Velimir Cugmas, prejme jo Stane Petrovič.
4. Dve veliki nagradi Javnega podjetja Komunala Koper je izročil gospod Gašpar Gašpar Mišič, prejmeta ju Anamari Hrup in Zoran Krulj.
5. Veliko nagrado Podjetja Franko plus iz Pirana sta izročila gospa Javorka in gospod Franko Križman, prejme jo Metka Pepelnak.
6. Veliko nagrado Gostišča Ribič iz Seče je izročil gospod Damir Pribac, prejme jo Zlatko Prah.
7. Veliko nagrado Podjetja Capris iz Kopra prejme Draga Soklič.
8. Veliko nagrado Zavarovalne družbe Adriatic Slovenica je podelil g. Borut Širca, prejeme pa jo Polona Kunaver Ličen.
9. Veliko nagrado Mestne občine Koper je podelil gospod Marko Vidnjevič, prejme jo Azad Karim.
10. Veliko nagrado Občine Piran je podelil župan, gospod Peter Bossman, prejeme jo Andrejka Gregorič.
Odkupno nagrado za najboljše delo avtorja starega do 35 let, je izbrala mednarodna strokovna žirija. Nagrada je v obliki samostojne razstave v piranski galeriji Herman Pečarič. Podeljujejo jo Obalne galerije Piran.
V ožjem izboru so bili trije avtorji: Petja Novak, Vasko Vidmar in Jure Zrimšek. Častno priznanje prejme Petja Novak.
Nagrado Obalnih galerij Piran v obliki samostojne razstave v piranski galeriji Herman Pečarič pa prejme Jure Zrimšek.

Obrazložitev:
Njegova slika z naslovom Like a Captain je žirijo prepričala zaradi zanimivega motiva, v katerem avtor povezuje neobičajne situacije. Raketa in neznani leteči krožnik sta v nedefiniranem odnosu do figure v ospredju. Umetnik izrablja odsotnost barve da opazovalcu dopušča svobodo povezovanja namišljenih realnosti.

V ožjem izboru za Grand Prix 2015 sta bili sliki Janija Ivana Konca in Barbare Cetina. Barbaro Cetinaje od žirije prejela častno priznanje.
GRAND PRIX L. mednarodnega slikarskega ex-tempora, ki ga podeljujejo Obalne galerije Piran, prejme Jani Ivan Konec.
Obrazložitev:
Prvonagrajeno delo je podpisal Jani Ivan Konec. Na njegovi sliki z naslovom Krog je žirija prepoznala narativno angažiranost in simboliko. Z uporabo geometrijskih oblik in človeških figur kot lutk na vrvicah, avtor problematizira sodobni zgodovinski trenutek.
Na uvodni sliki: grand prix slikarstvo: Jani Ivan Konec, spodaj grand prix keramika: Dani Žbontar (foto: Janez Erjavec) ter Klavdija Marušič

 

No comments: